Daniel Sachs dramatiker-stipendium 2018 till MATTIAS ANDERSSON

Foto: Ola Kjelbye

Varmaste gratulationer till Mattias Andersson som är den förste att föräras Daniel Sachs dramatikerstipendium! 
Daniel Sachs har inrättat ett nytt stipendium till dramatiker verksamma vid Dramaten. Det första stipendiet har tilldelats Mattias Andersson och överlämnades måndagen den 27 augusti i samband med Bergman studios läsning ”Work in progress” under Bergmanfestivalen.

Med anledning av Dramatens satsning på nyskriven dramatik och ambition att knyta dramatiker närmare verksamheten, har Dramatens före detta styrelseordförande Daniel Sachs instiftat ett dramatikerstipendium som årligen ska delas ut till en dramatiker som på Dramaten gjort en särskild insats.

Dramaten delar årligen ut flera stipendier men detta är det första som bara är avsett för dramatiker. Stipendiet fokuserar på manuset – dess höjd, originalitet och relevans och ska särskilt uppmärksamma dramatikerns arbete vid teatern.

Stipendiet, som är på 25 000 kr, gick i år till dramatikern Mattias Andersson med följande motivering:
Mattias Andersson tilldelas Daniel Sachs dramatikerstipendium 2018 för sitt mångåriga arbete vid Dramaten med att skriva ny dramatik och i synnerhet för sin pjäs Uppenbarelsen. Efter att i flera år arbetat med dokumentärt material, återvände Mattias till den egna texten med detta starka originalmanus, utan att för ett ögonblick släppa blicken på scenkonstens relevans i samtiden och samhället. Uppenbarelsen är en brinnande aktuell text som bärs av en alldeles egen röst och ett språk med en säregen lyskraft. Med Uppenbarelsen återvänder Mattias Andersson till sitt eget universum och fortsätter att på ett eget sätt ställa existentiella och moraliska frågor på scenen. /tt

2018-08-30T09:58:48+02:00