ÅSA LINDHOLM Författaren

ÅSA LINDHOLMSverige

Åsa Lindholm är född i Skåne och bosatt i Stockholm. Verksam som dramatiker, dramaturg, regissör och performer. Utbildad vid Dramatiska Institutets Dramatik/dramaturgi-program i Stockholm 2001-2004. Är för tillfället anställd på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm som dramaturg. Har tidigare varit anställd som dramaturg på Göteborgs Stadsteater och Uppsala Stadsteater, samt som konstnärlig ledare på Teater Tribunalen.

Hon har skrivit och/eller regisserat för bl a Stockholms Stadsteater, Göteborgs Stadsteater, Unga Klara, Dramaten, Folkoperan, Riksteatern, Radioteatern och Östgötateatern. Har pjäser översatta till tyska, norska. engelska, rumänska, kinesiska och turkiska. Hon har även arbetat med performance art i egna projekt, på Teater Tribunalen och med danska performanceartisten SIGNA.

Fick Ikaros-priset 2006 för radioproduktionen Ett perfekt liv, nominerades till Nordiska Dramatikerpriset 2010 för pjäsen Omflickorkundedöda , fick Henning Mankell-stipendiet 2017 och Svenska Ibsensällskapets pris 2020. Beviljades även ett 10-årigt stipendium från Författarfondens dramatikerutskott 2017.

Pjäserna Omflickorkundedöda (Ung scen Öst), Girls will make you blush (Unga Klara), Mamman (Teater Tribunalen) och Snubben lättar på sitt hjärta (Stockholms Stadsteater) har alla varit uttagna till Bibu – Scenkonstbiennalen för barn och unga. Snubben lättar på sitt hjärta var även uttagen till Scenkonstbiennalen 2019.

Översättningar:

Läs mer om översättningar av ÅSA LINDHOLM på översättarens sida.