GERTRUD LARSSON Författaren


Foto: Dan Hansson
GERTRUD LARSSONSverige

Gertrud Larsson född i Kristianstad 1972, bosatt i Stockholm, är frilansande dramatiker, regissör, radiomakare och komiker i duon Åsa&Gertrud.
Utbildning:
Dramatiska Institutets dramatikerlinje, 2001-2004
Dramatiska Institutets radiodokumentärutbildning, 2007/08.
Konstnärlig ledare på Teater Scenario 2008/09.

Priser:
2009 Kristianstadsbladets kulturpris, med motiveringen: ”Gertrud Larsson ser, med nyfiken, kritisk och kunnig blick, på samhället, människorna och skeendet. Hon undersöker, ifrågasätter och problematiserar.
2014 Det svenska Ibsensällskapets Ibsenpris
2014 Henning Mankell-stipendiet för att hon ”genom sitt arbete visat socialt och politiskt engagemang samt intresse för Sveriges förhållande till omvärlden”.
2015 Medeapriset, med motiveringen: ”Gertrud Larsson är vår tids uttolkare av vardagliga händelser. Hon besitter en alldeles särskild förmåga att handfast fånga skeenden orkestrerade av ett fåtal människor med makt, som påverkar väldigt många. — Tragiska händelser återges med största komik på ett helt eget språk som bjuder in till lyssnande och skapar igenkänning”.
6e plats i Prix Europas radioteaterklass med pjäsen Turkudden (manus och medverkan: Gertrud Larsson och Åsa Asptjärn, regi: Gertrud Larsson).

Vad som utmärker Gertrud Larssons dramatik är att hon ofta ger sig ut på research i för henne okända miljöer, t ex hon har besökt Migrationsverket och där intervjuat handläggare vilket resulterade i pjäsen Asylshopping. Hon har gett sig ut på älgjakt tillsammans med ett småländskt jaktlag, ett år senare hade Älgaslag premiär på Regionteatern Blekinge Kronoberg. Sommaren 2006 hängde hon med Borlängeraggaren Findus ut i den svenska sommaren och upplevde cruising, Big Lake Run och Power Meet, resultatet blev pjäsen Gasen i Botten – en stor kritiker och publiksuccé på Dalateatern i Falun (även raggarna var mycket förtjusta).

Gertrud Larsson skriver även ofta kortare komiska och satiriska texter till revyer och kabaréer.