IVAN VYRYPAEV Författaren


Foto: Roman Ekimov
IVAN VYRYPAEVRyssland

Ivan Vyrypaev, född 3 augusti 1974 i Irkutsk, är en rysk dramatiker, manusförfattare, skådespelare samt film- och teaterregissör.
Ivan Vyrypaev räknas som en av de främsta samtida ryska dramatikerna som spelats i Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Italien, Belgien, Polen, Bulgarien och Sverige. Han utexaminerades från skådespelarutbildningen på Teaterhögskolan i Irkutsk 1995. Därefter arbetade han som skådespelare i Magadan och på Kamtjatkahalvön innan han 1998 återvände till Irkutsk där han bildade sin egen teatergrupp. Samtidigt studerade han regi på distans på Boris Tjukins teaterhögskola i Moskva.
Som dramatiker debuterade han 1999 med pjäsen Sny som spelades på en teaterfestival i Moskva år 2000 med honom själv i en av rollerna. 2001 flyttade han till Moskva där han var med och bildade gruppen Teatr.doc som 2002 var inbjuden till Paris där den framförde Sny. Samma år sattes pjäsen upp på Royal Court Theatre i London. 2006 var Vyrypaev med och startade gruppen Teatr Praktika i Moskva som han fortfarande leder. 2007 sattes pjäsen Genesis 2 upp för Avignonfestivalen. 2006 debuterade han också som filmregissör med filmen Euforia, som tilldelades lilla guldlejonet vid filmfestivalen i Venedig.
2014 satte Teater Galeasen i Stockholm upp Illusioner och 2017 Omfamningar, båda i regi av Olof Hanson.
Ivan Vyrypaevs dramatik hör hemma inom postdramatisk teater, han arbetar med en uppbruten dramaturgi.