KLAS ABRAHAMSSON Författaren


Foto: Johan Sjövall
KLAS ABRAHAMSSONSverige

Klas Abrahamsson är en av Sveriges mest uppskattade librettister som har varit verksam som dramatiker för såväl teatern som tv och film sedan början av 1990-talet. Hans största publika framgång för scenen är ”Ingvar! En musikalisk möbelsaga” (2009) som han har skrivit tillsammans med svensk-schweizaren Erik Gedeon. Urpremiären ägde rum på Deutsches Schauspielhaus i Hamburg 2009.  Året därpå hade den Sverigepremiär på Malmö stadsteater, en uppsättning som 2011 fick Kvällspostens Thaliapris med motiveringen (i urval) ”en vass kritisk granskning av kapitalism, entreprenörsanda och svensk identitet, speglat genom affärsfenomenet Ingvar Kamprad”. Samma år valdes den ut till teaterbiennalen i Gävle (Sverige).  Pjäsen med sin säregna blandning av politisk satir, musikal och teater liknar inte heller mycket annat. På ett genialt sätt väver den samman sinnebilden av det rena, perfekta folkhemmet Sverige, ett land byggt av lika delar nordiskt ljus, midsommarblomster och välfärd – med historien om möbeljätten Ikeas grundare.

Ett annat framgångsrikt musikdrama signerat framgångsduon Klas Abrahamsson och Erik Gedeon är ”Min vän fascisten” (2012). Här möts ett par semestrande vänner på landet för en sommarmiddag, men snart bubblar tidigare dolda fördomar som splittrar gänget upp till ytan.

Till Klas Abrahamssons mer renodlade talpjäser  hör ”Livet kom så plötsligt” (2007), en humoristisk monolog i det lilla formatet om hur det är att leva med autism och som regelbundet spelas på svenska scener. I denna ”Rain man”-berättelse sätts avvikande beteenden i förhållande till normalitetsgreppet. Eller som rollen Annika frågar sig: ”Måste man vara en idiot för att fungera i en otydlig och ologisk värld?

Hans senaste pjäs, ”Entreprenören från helvetet” (2013), beskrivs som ”en himmelsk komedi om tro, hopp och varumärkesutveckling”. Här möter vi den långtidsarbetslösa, medelålders medelmåttan Irene som pimplar billigt bag-in-box-vin och lever ett ganska hopplöst liv – tills den dagen hon hamnar i koma och vaknar upp som en helt annan person.

Klas Abrahamssons pjäser är översatta till flera språk. För tv och film har han skrivit flertalet manus, exempelvis utifrån svenska kriminalromaner som Henning Mankells ”Steget efter”, en av många internationellt kända böcker om den skånska polisen Kurt Wallander, och den flerfaldigt belönade romanen ”Solstorm” av Åsa Larsson.

Faktaruta

Född: 1969 i Malmö
Pjäser i urval: ”Ingvar! En musikalisk möbelsaga” tillsammans med Erik Gedeon (2009), ”Here Comes the Sun” (2012), ”Min vän fascisten” tillsammans med Erik Gedeon (2012), Entreprenören från helvetet” (2013).
Utmärkelser i urval: Kvällspostens Thaliapris tillsammans med Erik Gedeon för ”Ingvar! En musikalisk möbelsaga” (2011)

Presscitat om ”Ingvar! En musikalisk möbelsaga”

”… en infernaliskt underhållande musikal, och en ytterst motsägelsefull hyllning (Dagens Nyheter om uppsättningen på Malmö stadsteater 2009).

”Klas Abrahamsson har skrivit en underbart ironisk sångcykel om en man som tagit patent på svensk själ, som vänder på varje femöring och blivit rik som ett troll. Sagan om Ingvar liknar ibland en tonsatt Brechtpjäs, ibland en biblisk sägen” (Svenska Dagbladet om uppsättningen på Örebro Länsteater, 2011).

Översättningar:

Läs mer om översättningar av KLAS ABRAHAMSSON på översättarens sida.