MADAME NIELSEN Författaren


Foto: Dirk Skiba
MADAME NIELSENDanmark

Madame Nielsen är en dansk dramatiker, prosaförfattare, översättare, performancekonstnär, regissör och skådespelare. I sina tidigare liv har Madame Nielsen verkat och skrivit under andra namn. Först som Claus Beck-Nielsen, som 2003 skrev bort sig själv ur världen med boken Claus Beck-Nielsen (1963–2001) – En biografi, och därefter i tio år som namnlös ledare av konstverksamheten Das Beckwerk, som bl.a. blev berömt för sina intervention i världens brännpunkter i Irak, Afghanistan, Iran, USA och Egypten.

Claus Beck-Nielsens böcker Självmordsaktionen (2006) och Mina möten med de verkliga författarna (2014) nominerades båda till Nordiska rådets litteraturpris. För sin dramatik har Beck-Nielsen tilldelats både Kjeld Abell-priset och Reumert-priset. Pjäsen Ci-vi-li-sa-ti-on hade urpremiär på Det Kongelige Teater 2000. Den spelades 2002 på Teater Galeasen i Stockholm i regi av Rickard Günther.

Madame Nielsen har skrivit pjäser till, och i samarbete med, bl.a. Det Kongelige Teater i Köpenhamn, Dramaten i Stockholm, Nationalteatrarna i Belgrad och Barcelona, samt åtskilliga stora tyska teatrar. För sina romaner har hon mottagit flera internationella priser.
Madame Nielsens verk belyser tidens och världens stora frågor såsom migration, demokrati, identitet och klimat.