STAFFAN ASPEGREN Författaren


Foto: Lars Kroon
STAFFAN ASPEGRENSverige

Teater-, musikal och operaregissör med över hundra produktioner bakom sig bland annat på Göteborgsoperan, Stadsteatern i Stockholm, svenska regionala teatrar samt internationella scener som Romoperan, Cape Town Opera, Den Nationale Scene i Bergen med flera. Han har satt upp verk som Sweeney Todd, Amadeus, Madame Butterfly och Macbeth och var Skandinaviens första professor i musikal vid Göteborgs Universitet.
2015 blev han Konstnärlig chef vid Kulturhuset SPIRA i Jönköping med uppdrag att forma en Musikalscen med nyskriven svensk musikdramatik som en ny del av repertoaren. Han satte som mål att utveckla SPIRA till ett skandinaviskt musikalcentrum och startade det Svenska Musikalsymposiet som den enda svenska och nordiska nätverksträffen för upphovspersoner och producenter. Med stöd från det svenska Kulturrådet initierade Staffan Aspegren 2016 Musikalplattform i samarbete med Östgötateatern och Wermland Opera, i syfte att hitta nya svenska musikaler.

Musikalen Camera är det första verk som presenterades i två versioner (Östgötateatern 2018, Kulturhuset SPIRA 2020) ur workshop/reading-metoden med inspiration från Broadway.

 

Pjäser