ÅLEVANGELIET Pjäser

En dramatisering av Pelle Öhlund, efter Patrik Svenssons bästsäljande bok.

En berättelse om världens mest gåtfulla fisk ​som gett upphov till ett alldeles eget mysterium inom naturvetenskapen, det som kallas ”ålfrågan”. En fisk som alla från Aristoteles till Sigmund Freud försökt förstå sig på, utan att lyckas. Och som nu dör ifrån oss, i mångt och mycket fortfarande en gåta.
Det är också berättelsen om författaren Patrik och hans pappa och hur ålen förde dem samman. En berättelse om ursprung, öde och om livet. Samt om det som är livets sista och ofrånkomliga utmaning: hur man hanterar döden. Ålens varande blir här, i full kraft, en spegling av människan och den jord vi lever på. En vacker, rörande, humoristisk och existentialistisk pjäs om att försöka hitta hem. Vem är jag? Vart är jag på väg? Vart kommer jag ifrån?

Många roller, uruppsättningen spelades av 5 skådespelare.

Urpremiär på Dalateatern september 2021.

”Ålevangeliet är suveränt bra! … folklig och lättillgänglig, men med ett djup och en hög konstnärlig nivå. Suveränt bra.” /Dalarnas Tidningar

”Det blir starkt, universellt och faktiskt precis så fint det bör när vi talar om stora frågor på ett avslappnat teatraliskt sätt.” /Dalademokraten”

5 av 5 teatermasker ”Teaterns lekfullhet i all sin glans… Man skrattar och man vill veta mer… ”” / Radio P4