DE FÖRLORADE HJÄLTARNAS LAND Pjäser

Språk: Svenska

Skådespelare: 3 | Roller: 3 m

#Dramatik för vuxna

Ingenjör Andrées försök att nå nordpolen i luftballong är en historisk sensation. Genom loggböcker vet vi mycket om det strapatsfyllda händelseförloppet, vi vet vad de tre äventyrarna åt, vad de gjorde, och när. Men vi vet inte vad de sa till varandra. Inte heller vad de kände. Vi vet inget om hur de hanterade det faktum att de – i samma stund som luftballongen kraschlandade – var förlorade.

När Salomon A. Andrée, Knut Frænkel och Nils Strindberg gav sig iväg sommaren år 1897 var de redan nationalhjältar. Med finansiellt stöd från både kungen och Alfred Nobel hade de hela världens blickar på sig. Skulle Sverige vinna kapplöpningen om att bli först på Nordpolen?
Katastrofen blev ett faktum efter bara två dagar, när ballongen kraschlandar på packisen. Där stod de strandade, utan någon som helst kunskap om hur man överlever i arktiska förhållanden, på ett isblock som tog dem längre och längre bort från civilisationen… ”De förlorade hjältarnas land” är fantasi baserad på ett historiskt händelseförlopp. Pjäsen är en rafflande berättelse om de tre männens försök till överlevnad.

”Äventyrsteater – men mer än så. Pjäsen om ingenjör Andrées ballongfärden mot Nordpolen är en välspelad moralitet om manlig erövringslusta, maktkamp, dödsinsikt och mannen som offer för sin tid och mytologi.” /SvD

”Jonas Österberg Nilssons pjäs om ingenjör Andrées ballongfärd går på djupet och gör hela berättelsen till en allegori över vårt land och oss själva” /DN

”En urfin föreställning” /Arbetaren