DEN MÄRKLIGA HÄNDELSEN MED HUNDEN MITT I NATTEN (The Curious Incident of the Dog in the Night time) Pjäser

SIMON STEPHENS

Översätting av:
Sverige

Språk: Danska, Engelska, Norska, Svenska

Skådespelare: Valfritt

#Dramatik för vuxna

I Simon Stephens dramatisering av Mark Haddons prisbelönade bok spelas huvudrollen av en femtonårig pojke som beskriver sig själv som ”en matematiker med litet uppförandestörningar”. Kanske är han autistisk eller har Aspbergers syndrom, men detta berörs inte i historien.

Det är en gripande och nästan andlöst spännande pjäs om hur pojken försöker spåra vem som brutalt stuckit ihjäl grannens hund med en trädgårdssax, hur han råkar i konflikt med polisen och till slut uppdagar tragedin och hemligheten i föräldrarnas splittrade äktenskap, där fadern bär på en stor livslögn. Pjäsen har deckarberättelsens hela nerv och styrka samtidigt som den skildrar den överkänslige pojken och hans oberäkneliga beteende med stor ömhet och insikt på den skrämmande resa, som vänder upp och ner på hela hans värld.

”Det här är en oerhört skicklig dramatisering och Paul Ritter och Nicola Walker som Christophers föräldrar påminner oss känslosamt om de röriga motstridiga känslor som samverkar med deras sons värld som består av ett perfekt mönster.” (The Guardian)