DOKTOR PROKTORS PROMPEPULVER Pjäser

efter Jo Nesbøs bok, i dramatisering av  Morten Joachim, Ane Skumsvoll och Ivar Nergaard

Doktor Proktors prompepulver (Doktor Proktors pruttpulver) handlar om den lille rödhårige Bulle som flyttar in på Kanongatan och instinktivt förstår att anfall är det bästa försvar – i synnerhet mot mobbare som Truls och Trym. Och han får snabbt en god allierad i den modiga Lise.
Men glädjen över den nya vänskapen blir kortvarig. En annan av grannarna på gatan, den älskvärde men knasige Doktor Proktor, misslyckas nämligen med att uppfinna ett pulver mot hösnuva. Istället råkar han uppfinna världens kraftfullaste pruttpulver. Ett sådant pulver skulle, om det hamnade i fel händer, kunna användas till fasansfulla planer. Och fel händer kan mycket väl visa sig vara Truls och Tryms.

Ett hisnande galet äventyrsdrama med perfekt balansgång mellan humor och allvar för alla från ca. 5 år.

”Med Bulle har Jo Nesbø skapat en barnboksfigur som i lyskraft närmar sig de riktigt stora klassikerna. /—/ ’Doktor Proktors pruttpulver’ utspelar sig i Oslo, ’en ganska liten huvudstad i ett ganska litet land som heter Norge’. I slottet bor en kung ’som inte bestämmer så mycket att det gör något’. Jo Nesbø anslår en varmt distanserad ton och kryper snabbt ner i kloakernas mörker, där en otäck tandrad glimmar till. Man skulle kunna tro att det var gapet på en anakonda, en av världens mest fruktade ormar. Men hur skulle arton meter strypmuskler från Amazonas ha kunnat hamna i Oslos kloaker?” /Nisse Larsson, DN