HANDBOK FÖR HUSMÖDRAR Pjäser

Språk: Svenska

Skådespelare: 3 | Roller: 3 k

#Dramatik för vuxna

När Ester flyttar in i den nybyggda egnahemsvillan är huset rymligt och modernt: sjuttio kvadrat med både badrum och tvättstuga inomhus. Maken Gunnar tycker att de kan kosta på sig lite bekvämligheter, och snart föds första barn födas. Tvärs över gatan bor Majken som ska åka på husmorssemester och Gunhild som plockar bär för att tjäna ihop egna pengar till en frysbox.

Många år senare står Ester öga mot öga med dem hon en gång var: den nittonåriga nyblivna mamman som försökte hitta sin plats i femtiotalets hemmafruideal och fyrtioåringen som går ensam om dagarna när dottern vuxit upp, som förstår att den omsorg hon ägnar hemmet inte värdesätts och att hon nu förväntas söka sig ett arbete.

Handbok för husmödrar skildrar folkhemmets hemmafruliv med krusade örngottsband, fernissade golv och syjuntor. En nära berättelse om moderskapets villkor, om omsorg och om vänskap som överlever allt.

”Mästerligt om att försöka vara en människa i sin tid /…/ oändligt ömsint, oändligt gripande och där en slags försoning inträder, där kärleken och omsorgerna lyser klart mellan det hårda och svåra – ändra lite i minnet, så blir det bra.” /Västerbottens-kuriren

”Det här är ett berörande porträtt av och med kvinnor. Kort sagt, teatern när det är som bäst.” /Norran