HEMMA HOS Pjäser

Språk: Svenska

Skådespelare: 3 | Roller: 2 k , 1 m

#Barn & Ungdom, #Från ca 10 år

”Första gången, första gången jag såg huset, det var när vi kom med spårvagnen, det var sent på kvällen och när vi klev av pekade pappa åt det här hållet och sa: där. Där? En stjärna lyste i mörkret. En stor, lysande stjärna. Men så klart. Det var början av december. En julstjärna lyste i ett fönster. Här ska vi bo, sa pappa, men jag var ju liten då så jag vet inte om jag fattade att vi skulle stanna, och liksom bli hemma här.”

Bergsgårdsgärdet i Hjällbo var ett alldeles nybyggt område och en del av miljonprogrammet när Lucia Cajchanovas familj var bland de första att flytta in i slutet på sextiotalet. Det är nu över femtio år sedan och många har hunnit flyttat in och ut ur lägenheterna sedan dess. Vilka var de? Vem lekte i rummen, tittade på tv, spelade piano eller bakade bröd? Pjäsen bygger på intervjuer med barn och vuxna som genom åren bott på samma adress.

Urpremiär 2022 på Angereds Teater.

Nominerades till Svenska teaterkritikers förenings Barn- och ungdomsteaterpris för 2021 och var utvald till Scenkonstbiennalen i Västerås 2022.

”Det är ett lyckat grepp som ger en rik och varierad bild av begreppet ”hemma” och samtidigt speglar ett levande bostadsområde som idag blivit så stigmatiserat och förknippat med problem”…”Men framför allt ger föreställningen oss alla, barn som vuxna, en god grund för egna reflektioner över vad ett hem betyder och hur det är att känna sig hemma”. /GP