I ANNAN HIMMEL (Del I av operadramat IVAN & AMORA) Pjäser

Tonsättare:
Sverige

Språk: Svenska

Skådespelare: 5 | Roller: 3 k , 2 m

#Musikteater Musikal Opera

”I en annan himmel” är del I i operaverket IVAN & AMORA
ett autofiktivt operadrama i Sverige på 2010-talet
del I: I Annan Himmel (2 tim.11 min.)
del II: Drömmar mot Toscana (1 tim. 05 min.)
del III: Resan (30 min.)

Förr i tiden skrev man fysiska kärleksbrev till varandra, människor träffades på kaféer, i lanthandeln, på dansställen. Snart kom telegrafin, följd av den analoga telefonen som kortade ner avstånden mellan två individer. I dag ser kontaktforumen annorlunda ut. Opera-trilogin ”Ivan & Amora” belyser vår tids relationer där kärleken uppstår via otaliga kontaktsidor på Internet.
Operans handling speglar ett passionerat men komplicerat kärleksdrama mellan Ivan och Amora.

Libretto: Lennart Westman med textidéer & inspiration från Christina Nilsson Öberg

9 roller fördelade på två kvinnor, två män och en flicka i tonåren (dubbleringar förekommer) sopran, alt, tenor, bas/baryton

 

I ANNAN HIMMEL – synopsis

Akt I: Mardrömmar | Uppvaknande & kontakt på nätet
Ivan och Amora drömmer mardrömmar i varsin stad om sina förflutna och misslyckade äktenskap och hemsöks i drömmen av sin exmaka respektive exmake. De vaknar upp i ångest och längtan efter kärlek och bekräftelse. Av en ren slump finner de varandra på dejtingsajten ”I sjunde himlen”. Omedelbar passion uppstår. De ”chattar” med varandra under en tid, ringer varandra, och förälskar sig i varandras röster.

Akt II: Möte i Ivans stad| Avsked
Hon reser till honom i den stora staden, dock i sällskap med svartsjuka väninnan Hilvu, som säger sig ha ett ärende i närheten av staden. Ivan och Amora möts på ett hotell med ros och champagne, som följs av kärlek och en underbar middag hos honom. Hon reser dock tillbaks redan dagen därpå, då hon allmänt oroar sig för sin dotter Emma.

Akt III: Tvivel hos Ivan | Kontakt på nätet | Möte i Amoras stad | Avsked/Återförening på nätet
Inom kort uppstår tvivel hos Ivan hur de ska kunna upprätthålla kärleksrelationen när de bor så långt ifrån varandra. Amora förmedlar då hopp och inspiration, vilket resulterar i att Ivan nu reser till henne för att stanna en längre tid. I denna dramatiska akt ställs plötsligt deras verkliga identiteter mot deras virtuella; friktion och gräl uppstår, även orsakade av andra yttre omständigheter. Då återgår de till sina datorer i varsitt rum i hennes bostad och loggar in på ”Sjunde himlen” för att finna varandra igen. Ivans besvikelse leder dock till att han en tidig morgon tar tåget hem, utan Amoras vetskap. Kort därefter återförenas de trots allt på dejtingsajten och utväxlar på nytt de ljuvaste kärleksbetygelser. De inser att de tragiskt nog endast kan älska varandra fullt ut i denna virtuella himmel (där deras identiteter har blivit till ett slags åtråvärda drömfigurer). En oväntad knorr i operans slutscen inger dock hopp.