KATAKOMBE – Jag vill ju bara leva Pjäser

Språk: Svenska

Skådespelare: 3 | Roller: 2 k , 1 m

#Dramatik för vuxna

Jag sjunger med full kraft, tänker aldrig vara tyst. Jag sjunger med full kraft, tänker aldrig mer vara tyst.

Berlin, 1942. Ingen går säker under Hitlerregimen. Tre personer med helt olika bakgrund, Walter Richter, Stella Goldschlag och Mildred Fisch-Harnack, försöker fortsätta leva sina liv trots förföljelse och livsfara. Walter är en ung homosexuell man som trots att han vet att nazisterna är ute efter honom fortsätter hålla soaréer i sitt vardagsrum. Stella är judinna men har aldrig känt sig som det, och efter att hon torterats av nazisterna börjar hon ange andra judar. Mildred är en amerikansk litteraturprofessor och översättare. Hennes passion för Goethe och kärleken till sin tyske make tar henne till Tyskland där hon blir spion för motståndsrörelsen och försöker hjälpa judar ut ur landet.

De tre träffades aldrig i verkligheten, men i Emma Broströms nyskrivna pjäs möts de. Här vävs en poetisk, brinnande och bitvis förhöjd berättelse som tar avstamp i verkliga händelser. Vad är vi beredda att göra när demokratin och yttrandefriheten är hotad? Är det möjligt att står emot hjärntvätten och fortsätta kämpa för den man är och det man tror på i ett fascistiskt samhälle?

Urpremiär 25 januari med Katakombe på Bastionen.

Med skärpa och nerv träder gestalterna fram ur skuggorna tillsammans med världen som omger dem. Texten är i sig inlevelsefull och nyanserad och gestaltningen driven och engagerad. /Sydsvenskan