KEJSARN AV PORTUGALLIEN Pjäser

Språk: Svenska

Skådespelare: 2 | Roller: 1 k , 1 m

#Dramatik för vuxna

#dramatisering, #klassiker

En dramatisering för två skådespelare av Selma Lagerlöfs älskade roman.

Jan och Kattrina är nog fattiga, men sin stuga har de och sin älskade dotter Klara Fina Gulleborg! En sol och en glädje har hon varit alltsedan hon föddes för sjutton år sedan, kvicktänkt och vacker och med en obeskrivlig tur. När den nye husbonden vill ha betalt för marken där deras stuga står, erbjuder sig Klara-Gulla att resa åt Stockholm för att tjäna ihop det som behövs.

Och jo, pengarna skickar hon men själv blir hon kvar i stan. Hemma i Askedalarna börjar skvallret gå om hur hon egentligen fick ihop de där pengarna. Men Jan tyder tecknen och skapar sin egen sanning om vad som hänt, dottern har blivit upphöjd till kejsarinna -och därmed är ju han en kejsare! Han slutar gå på dagsverke, Kattrina får försörja dem båda, varje dag väntar han på bryggan på dotterns härliga återkomst. När Klara-Gulla väl återvänder efter femton långa år, blir inget som det var tänkt …

I Åsa Ekbergs version är det Jan och Kattrina som tillsammans berättar om vad som hände, om hjärtan som kom till liv och bultade av sorg och längtan. Det handlar om föräldrar och barn, om att lämna och komma tillbaka, om försoning och skuld, och om en kärlek som är så stor att den både bär och förgör.

Urpremiär på Västerbottensteatern 2020.

”Med endast två skådespelare lyckas Västerbottensteatern göra Selma Lagerlöfs
fantastiska berättelse levande. Det är en lika enkel som rik iscensättning” /SvD