KULLA-GULLA Pjäser

Efter Martha Sandwall-Bergströms böcker.

Berättelsen om Kulla-Gulla är berättelsen om ett Sverige för inte så länge sedan. Kulla-Gullas äventyr och hennes osvikliga godhet har fängslat generationer av bokläsare. Nu kommer scenversionen.
Vintern är för de fattiga ofta en kamp på liv och död. Gulla kommer från barnhemmet till Kullatorpet för att arbeta. Trots att arbetet är hårt trivs hon med sina många sysslor på gården och att se till husbondens barn.
Gulla växer upp på Kullatorpet i de djupa magiska skogarna. Hon är stark Gulla, verkar ha ett ljus inuti som ger henne en outsinlig kraft. När det avslöjas att hon är barnbarn till den rike patronen vägrar hon lämna fattigdomen för ett liv i lyx.
Patronen, som inte ger upp på sitt barnbarn, vill ge henne det liv hon en gång var född att leva. Men ju äldre Gulla blir, desto tydligare ser hon orättvisorna i vitögat. Hon ser de rika kvinnornas rena klänningar, männens leenden på bal, karamellerna som på nåder delas ut till de fattiga barnen. Och hon ser samhällets strukturer och vänta bara: hon kommer vilja göra något åt det.

”en helt magisk föreställning – en ’Kristina från Duvemåla’ för barn i slukaråldern, men också för deras föräldrar.” /Expr

”Episk version av Kulla-Gulla på Kulturhuset Stadsteatern.” /DN

”För mig som älskade Kulla-Gulla böckerna och själv har en bakgrund som liknar den som skildras i dem blir det en stark och gripande upplevelse och en påminnelse om min egen klassresa.” /Eskilstuna-Kuriren

Urpremiär på Kulturhuset Stadsteatern 25 februari 2022.

#klassresa  #mod  #klassiker