MIRA GÅR GENOM RUMMEN Pjäser

Språk: Engelska, Franska, Svenska

Skådespelare: 5 | Roller: 2 k , 3 m

#Barn & Ungdom, #Från ca 10 år

Mira är 7 år och bor tillsammans med sin mamma, hennes kille och sin styvbror Hans. De vet inte att de gillar att irritera sig på varandra förrän deras föräldrar gör slut. ”Vad jag förstår är vi inte syskon längre” säger Hans. Men det går Mira inte med på. Ibland får de vuxna helt enkelt acceptera att två barn blir syskon för livet fast de inte är släkt.
Olof har två mammor och två pappor. Vissa tycker inte att det är en riktig familj, men Mira vet bättre. Det är ju hur mycket människorna tycker om varandra som är det intressanta. Skolsköterskan Ingrid har en fråga till Mira. ”Kan jag som lever med mig själv vara en familj? Jag har ju gemensamma intressen. Och igår blev jag osams.”
Mira går genom rummen är en humoristisk tragedi som nollställer familjebegreppet och undersöker det från grunden, som står på barnens sida och visar hur barnen alltid måste göra saker de är rädda för när vuxna kan välja att låta bli. En pjäs där de stora känslorna får plats – sorg, vrede, längtan och den djupaste kärleken.
Mitt i allt står Mira. En insiktsfull vägvisare som förklarar att även vuxna kan göra fel, som byter humör när hon blir uttråkad och rör sig obehindrat mellan rummen.
/Martina Montelius

”integritet, klarsyn och glädje” DN
”Sprittande språk berör” SvD
”Ömsint och med lika knasig som varm humor tecknar Martina Montelius en innerlig bild av hur familjer kan se ut på alla upptänkliga vis, så länge kärleken och omtanken får stå i fokus. Hennes karaktäristiska metaforer och fantasirika uttryck kommer väl till sin rätt i detta lekfulla storverk sett ur barnets perspektiv.”/Anna Hedelius, nummer.se

#uppror  #familj