MÖRDARNA Pjäser

Språk: Svenska

Skådespelare: 3 | Roller: 3 m

#Dramatik för vuxna

#dramatisering

”Under en himmel utan måne möttes två mördare vid en korsväg”. Så börjar Marcel Aymés novell ”Tre olika händelser” som i min dramatiserade form heter Mördarna.
Det börjar hotfullt, med misstänksamhet och fara. Båda är på flykt efter att ha mördat sina fruar exakt kvart i nio på kvällen. De slår följe och går tysta genom skogen. Den ene berättar sin historia, sedan den andre. Finard har inte orkat berätta om sin otrohet för sin fru utan dödar henne i stället. Gonflier mördar sina barn och sin fru med yxan efter en kväll på krogen. ”Orsaken” är att hon skrattar åt honom då han kommer hem på lyran och undrar varför hon inte utfodrat djuren.
Det är en mörk, grotesk historia, ett Beckettskt skillingtryck.
Den kan tolkas psykologiskt som en karikatyr över skuld och förträngning eller som en kritik mot ideologier och extremism, kanske lodar den bara avgrunden i en människa som begått en oförlåtlig handling och står utanför den mänskliga gemenskapen. Men den gör det med en komisk grimas. Trots det och trots en viss stiliserad karikatyrform kämpar männen för sitt liv på djupaste allvar./Måns Edwall