MORDET I DAVOS Pjäser

Språk: Svenska

Skådespelare: 1 | Roller: 1 m

#Dramatik för vuxna, #Monologer

#monolog

Det är våren 1945 och kriget är slut. David, en judisk läkarstudent, sitter i ett fängelse i Schweiz dömd för ett mord på en tysk nazistledare i alpstaden Davos 1936. David ställer sig nu självkritiskt frågan om han handlat rätt. När är det rätt att döda en människa för dennes åsikters skull? Och när är man en terrorist och när är man en motståndshjälte?
Baserad på en verklig händelse.
David Frankfurter var en läkarstudent av judisk härkomst. Tysken Wilhelm Gustloff var en aktiv nazistpolitiker i den schweiziska alpstaden Davos. I februari 1936 sköt David Frankfurter ihjäl Wilhelm Gustloff och dömdes till 14 års fängelse för mord. Detta är ett av de fåtaliga exempel på ett tidigt judiskt väpnat motstånd mot de tyska nazisternas judeförföljelser.
Dramat är baserad på denna verkliga händelse men jag har gjort en egen fri tolkning av händelseförloppet och karaktärernas motiv och biografier.
När är det rätt att använda våld?
Tänk om en judisk man eller kvinna på 30-talet, efter Hitlers maktövertagande och de nya raslagarna, skulle skjutit ihjäl 100 unga medlemmar i Hitlerjugend på ett sommarläger. Detta för att uppmärksamma världen på att ett kommande folkmord var möjligt och att detta måste förhindras.
Kan då mannen eller kvinnan, nu när vi har facit, kunna ses som en motståndshjälte? När är det rätt att döda för en god saks skull? /Thomas Forsberg

#mord #våld  #makt  #verklighetsbaserat