MORMORS SVARTA ÖGON Pjäser

Språk: Svenska

Skådespelare: 1 | Roller: 1 k

#Dramatik för vuxna, #Monologer

#monolog

”Någonstans i mig så gömmer sig de finska orden. Om jag bara hittar ingången så kommer jag höra min mun säga ljuden och mitt öra kommer att förstå.”
Finland 1939 under vinterkriget. Mirjam försöker överleva med sina två barn i huset mitt i skogen. Ska hon slakta grisen? Kommer han till jul? ”Mig får man inte vänta till permission. Idag briserade två bomber endast tjugo meter ifrån mig. Försök behålla huset även om jag inte kommer hem.”
Året är 1963. Mirjams dotter Terttu, hennes man och barn har kommit till Sverige med den stora arbetskraftsinvandringen. ”Här ska man bygga en miljon lägenheter!  Hur länge skall vi stanna? Vi har det ju bra här. Du måste börja prata svenska! Du måste sluta säga att vi skall flytta tillbaka när vi aldrig gör det!”
Tumba 1981. ”Jag blir kallad finnen, finnpajsarn, finnjävel. Folk spelar upp fulla finnar för mig, och till vilken nytta? Jag är ju bara en fuskfinne som inte ens kan finska. Vad spelar det för roll att vi har bytt till ett svenskt efternamn så länge jag heter Tanja i förnamn.”

Personligt, humoristiskt och rörande om identitet och känslan av förlust.

Urpremiär på Dramaten.

#finland  #migration