SKRIK ALDRIG UT NÅGONS RIKTIGA NAMN Pjäser

Språk: Svenska

Skådespelare: 13 | Roller: 6 k , 7 m

#Dramatik för vuxna

Svart komedi.
Loke närmar sig 30 men håller envist fast vid ungdomens ilska och identitet som upprorisk punkare med blått hår som vill rasera hela världen och skapa en ny. Hans kompromisslöshet gör honom omöjlig hos vännerna, men han har sin stora kärlek Myrra.
Loke och Myrra har fått ta över en lägenhet av två främlingar, Per och Lisa. En tidig morgon får de besök, en sjuksköterska från ett privat religiöst sjukhem, Magdalena. Utanför väntar hennes svårt sjuke, döende, blinde och rullstolsbundne patient, gamle Aron, som är Per och Lisas styvfar. För att skona Aron från chocken att Per och Lisa flyttat utan att meddela vart, erbjuder Magdalena Loke och Myrra en summa pengar för att låtsas vara Per och Lisa. De antar erbjudandet.
Aron är emellertid inte lika döende som utlovat. Det som var tänkt som ett lönsamt bedrägeri i medmänsklighetens tecken blir till en ständigt pågående maskerad, som inte går att avsluta av ekonomiska, och kanske mänskliga, skäl. Loke och Myrra är båda arbetslösa och var på vippen att bli vräkta men badar nu nästan i pengar.
Loke är dock missnöjd med den roll han fått sig tilldelad. Den väluppfostrade, välklädde trädgårdsmästaren och egna företagaren Per är ganska långt från den han vill vara. Dessutom finns vissa ganska irriterande likheter, och han behöver ingen pappa som pekar ut svagheter. Det blir svårare och svårare att spela rollen, särskilt då Pers födelsedag ska firas med vänner till Aron som är seende. Möblemanget som Loke hatar måste skaffas och han måste klä ut sig i peruk och en ful blazer. Han ser plötsligt ut som en del av den unkna småborger-lighet han vill krossa.
Två av vännerna, en polisman och hans fru, bor i huset mittemot och kan se rakt in till Loke och Myrra som nu måste bli Per och Lisa på heltid. Loke finner lösningen: att skriva ett självbiografiskt manus och spela sig själv på film. Aron är nämligen en kapitalist av stora mått som bland annat äger en TV-kanal.
Sedan kommer sista inspelningsdagen och alla går hem. Loke är ensam kvar i studion och blir intervjuad. Han dricker mer och mer. Medan han berättar om sig själv ramlar verkligheten över honom, han bestämmer sig för att gå till avslutningsfesten, säga sanningen, rädda sig själv, Myrra och deras kärlek innan det är försent. /Måns Edwall