SPEJLMANDEN Pjäser

Språk: Danska, Engelska

Skådespelare: 3

#Dramatik för vuxna

På 2010 talet slår den unga journalisten Claas Relotius, från det tyska nyhetsmagasinet Der Spiegel, igenom stort med sina häpnadsväckande artiklar. Han möter mexikanska flyktingar, syriska tonåringar och lever sida vid sida med den våldsbejakande delen av amerikansk alt-right rörelsen. Hans artiklar genomsyras av ”den goda historien” och journalistpriserna avlöser varandra. Men är allt verkligen som det ska? Claas journalistkollega Juan, får en känsla av att det är något som inte stämmer med artiklarna och med Claas som person. Jakten på sanningen har börjat. Mitt i jakten dyker en annan fråga upp: vem berättar egentligen historien om Juan och Claas? Vad är teaterns roll i förhållande till att berätta historier? Vad är likheten mellan journalistik och teater? Vad är egentligen likheten mellan dramatikern och Claas?
Det hela utvecklas till en mindtwister där ingen längre vet vad som är sant och vad som är lögn, vem är egentligen vem och vad är autenticitet?
Gör dig redo för ett hisnande teatraliskt grepp om ”true crime”-genren, en pjäs fylld med spänning, action och en intensiv jakt på den ultimata sanningen.

Löst baserat på den verkliga historien om Claas Relotius.

Urpremiär på Mungo Park oktober 2020.

★★★★★★ ”Årets forestilling” /Iscene
★★★★★ ”Fremragende teater! (…) Som sandhedsjonglerende dokudrama fungerer ’Spejlmanden’ også som afslørende spejl for vores hang til at lade os forføre” /Politiken
★★★★★ ”En must-see (…) Ekstremt relevant samtidsdramatik” /Jyllands-Posten
★★★★★★ ”Vanvittigt godt teater” /Morten Buckhøj
★★★★★★ ”Det er nutidsteater, når det er allerbedst.” /detskuduse.dk
★★★★★  ”SPEJLMANDEN er ikke blot en hektisk, spændende og temmelig vanvittig case-story, men rejser også kvalificerede spørgsmål om, hvad det er for historier, vi vælger at fylde vores liv med. Heldigvis uden løftede pegefingre, talrige overraskelser og med en befriende galgenhumor, som gør forestillingen til en uafbrudt fornøjelse.” /CPHculture

#sanning  #media  #Trump