STACKARS BIRGER Pjäser

Språk: Svenska

Skådespelare: 5 | Roller: 3 k , 2 m

#Dramatik för vuxna

#dramatisering

Gisela Vannefjord, sufflös på en av de stora teatrarna, har tillräckligt länge stått ut med regissören Birger Königs härskartekniker. Efter en händelse vid en repetition, där han träder över alla gränser, får hon nog. Hon kidnappar honom och låser in honom i potatiskällaren. Birgers dotter, influencern Clotilda, letar febrilt efter sin pappa och misstänker Gisela för inblandning i hans försvinnande. Dessutom måste Gisela hantera sin efterhängsne granne Ricky, och se till att Birger får sin päronsmakis regelbundet. Allt hotar att falla samman, hur ska det gå?

Stackars Birger är en spring-i-dörrarna-tragedi om övergreppens dominoeffekter som inbjuder till både högljutt flabbande och en stunds lindring av samtidsångesten. En på samma gång hejdlöst rolig och djupt allvarlig berättelse om maktmissbruk och hämnd.

Pjäsen bygger på Martina Montelius bok med samma namn som skrevs under #metoo-hösten och som har kallats för den första #metoo-romanen. Martina Montelius står själv för dramatiseringen av boken.

Urpremiär på Örebro Teater i september 2020.