VAKTEN VID RHEN Pjäser

Lillian Hellman

Översätting av:
Sverige

Språk: Svenska

Skådespelare: 9 | Roller: 4 k , 5 m

#Dramatik för vuxna

En rapp och spännande amerikansk thriller om en familj som tvingas ta ställning. 
Ett ombonat hem i det ännu fredliga USA, 1940. Sara, maken Kurt och deras tre barn är på flykt undan kriget i Europa och har äntligen kommit fram till Saras familjehem, där hon nu återförenas med sin mamma och bror efter 20 år. Barnen får äntligen träffa sin mormor för första gången! Nu borde de vara trygga.
Men att lämna den växande fascismen bakom sig visar sig vara omöjligt. I hemmet finns också två andra gäster från Europa, varav en visar särskilt intresse för Kurt, hans mystiska bakgrundshistoria och innehållet i hans låsta portfölj. Snart uppstår en situation som tvingar samtliga i huset att bekänna färg. 
Vakten vid Rhen är skriven 1940, några månader innan USA drogs in i andra världskriget och pjäsen bär på en speciell stämning av en värld i oro. Det som börjar som en underhållande dramakomedi med en sylvass matriark och oskyldiga flirtar i en tryggt borgerlig miljö, visar snart sig vara en omskakande politisk thriller om frågor som ekar högt in i vår tid.

Lillian Hellman (1905–1984) var en av USA:s genom tiderna mest framgångsrika dramatiker. Hon skrev även filmmanus och var politisk aktivist. Vakten vid Rhen hade premiär på Martin Beck Theatre i New York i april 1941 och blev en av det årets mest omtalade pjäser och en stor succé. Den filmatiserades också snart därpå med Bette Davies i en av rollerna. /ur Dramatens presentation

Uruppförande av Klas Östergrens översättning på Dramaten 22/2 2020.