MATS LARSSON GOTHE Tonsättaren

Mats Larsson Gothe
MATS LARSSON GOTHE – Sverige

Mats Larsson Gothe, född den 29 juni 1965 i Lammhult, är sedan 1995 verksam som tonsättare på heltid och har komponerat i de flesta genrer, med tonvikt på orkestermusik och solokonserter, men även kammarmusik och inte minst opera.
Han fick ett större genombrott med sin första helaftonsopera Poet and Prophetess på NorrlandsOperan 2008, och den prisbelönta Blanche och Marie väckte stor uppmärksamhet vid premiären hösten 2014. Den senare blev även nominerad till International Opera Awards 2015.
I sina solokonserter har Larsson Gothe arbetat med solister som Christian Lindberg, Torleif Thedéen och slagverksensemblen Kroumata. Sångerskan Anna Larsson är en annan viktig uttolkare av hans musik. Orkestrar som BBC Symphony Orchestra, Göteborgs Symfoniker och Kungliga Filharmonikerna har tagit sig an hans musik. 2009-12 var han hustonsättare vid NorrlandsOperan och 2014-15 dito hos Västerås Sinfonietta. I april 2016 tillägnade Konserthuset i Stockholm sin Tonsättarweekend åt hans musik.
Stilistiskt har Mats Larsson Gothe tagit avstamp i en Stravinskijtradition som han strävar efter att utveckla. Därtill har studier i Italien (för Atli Ingólfsson) kommit att ge hans musik en virtuos rörlighet som kan kallas italiensk. Emotionell uttryckskraft smälter samman med neoklassiska drag och en stark pulskänsla, vilket ger musiken en hög intensitet. I hans senare orkesterverk finns en dramaturgisk uppbyggnad och en påtaglig sångbarhet som visar att hans arbete med opera färgat av sig även på dessa.
Mats Larsson Gothe har studerat trumpet och piano på musiklärarlinjen vid Musikhögskolan i Ingesund, och därefter komposition på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm för bland andra Sven-David Sandström, Daniel Börtz och Pär Lindgren, kompletterat med studier för Kalevi Aho vid Sibeliusakademin i Helsingfors. Han har tilldelats en rad prestigefyllda priser som det Lilla Christ Johnsonpriset (2003), Bo Wallnerpriset (2009),Svenska Dagbladets Operapris (2015) och Musikförläggarnas Pris (2015).

 

 

Bläddra bland tonsättare