THOMAS LINDAHL Tonsättaren

Thomas Lindahl
THOMAS LINDAHL – Sverige

Thomas Lindahl, är född och uppvuxen i Malmö och komponerar bl a musikdramatik, filmmusik, poesikonserter och teatermusik. Efter studier i musikvetenskap och komposition har han verkat som tonsättare sen 1980.
Bland ett dussin musikdramatiska verk märks Inte alla tjuvar kommer för att stjäla, Min mamma är en drake och Karlsson på Taket. Hans musikdramatik har spelats på i stort sett alla landets operascener. 2010-11 var han huskompositör på Göteborgsoperan.
Lindahl har tidigare arbetat med poesi och musik: bl a Provinsens Ljus med poeten Jacques Werup.
Han och  Håkan Hardenberger var gäster på Lindahls konsert under Vattenfestivalen 1996 då Hardenberger uruppförde Lindahls After Noon Music. Då tillkom även Människans Öga, ett av två stycken i världen för poet och trumpet.
2016 uruppfördes beställningsverket Twilight Songs med text av Mary och Percy Sheley i Västerås Konserthus med Angelika Kirchschlager (mezzo), Håkan Hardenberger (trpt/dir), Västerås Sinfonietta.
Lindahl och Werup har samarbetat med Lapland Chamber Orchestra i Finland,
Lindahl har även tonsatt Celin och Alfred Lichtenstein för Trio Kubik i Berlin.

Under årens lopp har han gjort musik till ett femtiotal filmer och TV-serier, bl a Mördare utan ansikte, Herr von Hancken, Åke och hans värld, Sunes Sommar, Pip-Larssons m fl

 

Pjäser:

Bläddra bland tonsättare