CECILIA FRODE Författaren


Foto: Anna-Lena Ahlström
CECILIA FRODESverige

Cecilia Frode är utbildad på teaterhögskolan i Malmö 1991-94. Hon fick sitt genombrott i klassikern ”Som ni vill ha det” 1996 på Göteborg stadsteater. Hon har sedan medverkat i många olika sammanhang inom teater. Nu senast i Fotografi 51 på Playhouse teater. På film och tv har Cecilia bl.a medverkat i ”Fru Marianne” ”Swedenhielms” ”Godmorgon alla barn” ”Mäklarna” ”Blå Ögon” ”Coacherna” ”Stockholm stories” mfl. Cecilia har också skrivit och producerat produktionerna ”Ängelen” och ”En stjärt på himlen”som hon framgångsrikt framfört på många platser i Sverige och för tv.

Utmärkelser:

2015 tilldelades Cecilia, Angela European film award i Kilkenny. För sin roll som Jessica i Stockholm stories.
2013 tilldelades Cecilia Tage Danielsson sällskapets stipendium
Motiveringen löd: ”För ett mångsidigt konstnärskap i drama, film och egna scenproduktioner präglat av en samhällsanalys med både humor och svärta, ironisk men med varmt hjärta”.
2007 nominerades hon till Guldmasken för bästa skådespelerska i privatteater i produktionen ”Kvarteret Skatan” och samma år nominerades hon till tv priset för bästa skådespelerska i tv-serien ”Mäklarna”.
2006 blev hon igen nominerad till tv-priset för bästa skådespelerska i tv-serien ”God morgon alla barn” och år 2002blev hon nominerad till Guldbagge i ”Syndare i sommarsol” för bästa kvinnliga biroll.
2003 fick hon en Guldbagge för bästa kvinnliga biroll i ”Klassfesten”