JONAS HASSEN KHEMIRI Författaren

Khemiri
Foto: Thron Ullberg
JONAS HASSEN KHEMIRI Sverige

Jonas Hassen Khemiri, född 1978 i Stockholm, är en av Sveriges mest hyllade och lästa författare och dramatiker. Slog igenom med den prisade romanen Ett öga rött. Hans är översatt till ett 30-tal språk. Khemiri har för sina romaner tilldelats ett flertal priser, bl a Borås Tidnings Debutantpris, Tidningen Vi:s litteraturpris, Aniarapriset, PO Enquists pris för unga författare på väg ut i Europa, Sveriges radios romanpris för Montecoresamt samt Augustpriset 2015 för romanen Allt jag inte minns. Han har som ende svensk publicerat en novell i The New Yorker. Och ett öppet brev till Sveriges justitieminister med egna erfarenheter av diskriminering fick ett väldigt stort genomslag, även internationellt.

Khemiris pjäser har spelats av över hundra internationella teaterkompanier. Debutpjäsen Invasion! tilldelades off-Brodways finaste pris, Obie Award av Village Voice.  Och för pjäsen  ≈[ungefär lika med] fick han Expressens teaterpris ’En bit av Georgs hatt’ med följande motivering:
Han påminner om varför komik, satir och ironi är det vassaste vapnet mot både jordiska makter och tankemässiga föreställningar. Om hur fördomar kan punkteras med finstilt lätthet och bli till storartad teater, fräck nog att vara allvarsam och nöjsam på samma gång. Jonas Hassen Khemiri är ungefär lika med ett geni.(Expressen 2015)