GODKÄND Pjäser

Språk: Svenska, Tyska

Skådespelare: 4 | Roller: 2 k , 2 m

#Dramatik för vuxna

En samtidstragedi av Lisa Langseth.
Godkänd utspelar sig under sommarlovets första dag i en av Stockholms förorter. Tarek söker upp sin gamla kompis Christoph och hans mamma Anna-Karin hemma i deras lägenhet. Tarek vill göra upp om det underkänt i bild som han har fått av Anna-Karin i slutbetyg. Strävan efter att bli godkänd rullar igång ett våldsamt händelseförlopp som leder till en katastrof för alla inblandade.

–Det handlar om människor som på olika sätt är underkända av samhället, säger Lisa Langseth. Maktlösheten driver dem till våldsamma handlingar som ingen av dem hade kunnat förutse. Jag tycker att det är viktigt att lyfta fram de sociala och kulturella aspekterna av ojämlikheten i samhället, inte bara de ekonomiska. Enligt den franske sociologen Pierre Bourdieu har det han kallar det kulturella kapitalet stor betydelse för en individs utveckling och framgång.

”Lisa Langseth — har med ”Godkänd” skrivit och regisserat ett av de intressantaste nutidsdramerna jag har sett på länge. Det är en stenhård föreställning om ungdomar i förorten, driven i ett kompakt tempo av fenomenala skådespelare och detta i ett scenrum som – i likhet med Noréns tidiga hotellrum – pulserar av neurotiska agressioner och utsöndrar kontaktlösa begär för publiken att ta ställning till.”/SvD

#klass  #utanförskap  #makt