PENNSKAFTET Pjäser

Språk: Svenska

Skådespelare: 13 | Roller: 8 k , 5 m

#Dramatik för vuxna

#dramatisering, #klassiker

Efter den klassiska romanen av Elin Wägner. Dramatisering av Johanna Emanuelsson.

Barbro, även kallad »Pennskaftet«, är en ung passionerad journalist i en mansdominerad miljö. En självförsörjande bildad kvinna som strider för den allmänna rösträtten.
Hon förälskar sig i den självreflekterande arkitekten Dick. Men finns det plats för kärlek i kvinnokampen? Och vågar Dick bryta mot konventionerna? Samtidigt lär hon känna den bedrövade lärarinnan Cecilia och inser än mer vikten av att strida för fria förhållanden, då hennes nya vän redan är stämplad som en »förbrukad« kvinna.

När Pennskaftet gavs ut år 1910 var författaren och rösträttskämpen Elin Wägner 28 år gammal. Den rappa och humoristiska romanen blev en skandalomsusad storsäljare genom att propagera för fria förhållanden, lika lön för lika arbete och kvinnors ekonomiska oberoende – samma frågor som engagerar vår egen tid på många håll i världen idag.

Urpremiär på Uppsala Stadsteater i september 2019.

Högst sevärt när Pennskaftet kämpar för förändring – SvD

Johanna Emanuelssons bearbetning är rolig och effektiv /…/Scenerna överlappas snyggt in i varandra, parallellspår tillåts ta hela scenen i anspråk i flera lager.  – DN

 

 

#feminism  #rösträtt  #kvinnokamp  #journalistik