SKUGGLAND Pjäser

JONAS BRUN – SE / GUNNAR ERIKSSON – SE /

Språk: Svenska

Skådespelare: 1 | Roller: 1 m

#Dramatik för vuxna, #Monologer

#dramatisering, #monolog

Dramatisering av Jonas Bruns hyllade roman med samma namn.

Tänk dig en Edward Hopper-målning: en plats tom på människor där bara stämningen ligger kvar och vibrerar som en osynlig energi. Ungefär så känns Gunnar Erikssons dramatisering av Jonas Bruns kritikerhyllade roman ”Skuggland” som tilldelades Sveriges radios romanpris 2012.
I fokus för handlingen står Erik, 11 år, som tillsynes lever ett lugnt liv i en idyllisk villaförort. Men så dyker det upp en annan Erik, precis lika gammal och med samma namn. Här finns också en röd sportbil som kör runt i området och sägs plocka upp ensamma barn.
Mellan Erik och Erik uppstår en symbiotisk vänskap med erotiska undertoner där kittet heter datorspelet ”Shadowland” och en gemensam vurm för Michael Jackson. När så den andre Eriks ”ambassadpappa” dör, och han själv försvinner spårlöst, antar pjäsen en gastkramande thrillerstämning. Själv säger sig Jonas Brun vara inspirerad av den medeltida folksagan ”Råttfångaren i Hameln”, men framför allt är detta en historia präglad av ett slags magisk realism om stark vänskap, jakten på en egen identitet, förlust och parallella världar i en alltmer diffust digital verklighet.

Recensioner av uppsättningen på Dramaten 18 december 2014:

”Gunnar Eriksson har gjort en föredömlig bearbetning av Jonas Bruns liksom svävande och magiska roman om två pojkar i en villaförort på 90-talet”. // SR Kulturnytt
”Jonas Bruns roman behåller sin magi när den sätts upp som pjäs på Dramaten i regi av Lena Endre”./AB
”Riktigt ruskigt lovvärt”/ SvD