TIL NYTTE Pjäser

Språk: Danska

Skådespelare: 4 | Roller: 2 k , 2 m

#Dramatik för vuxna

En nutida berättelse om ovanligt vanliga människor.
Vi har fokus på arbetsmarknaden. Vi utbildar. Vi skruvar upp tempot. Vi effektiviserar. Vi utnyttjar resurserna bättre. Vi omstrukturerar. Vi omskolar. Vi prioriterar. Vi skär ner intill benet. Vi växer. Vi blir frilansare. Och det är ju för att vi lever i ett av världens rikaste länder. Och det är ju bra! TIL NYTTE handlar om baksidan av medaljen. Det är roligt – och djupt, djupt tragiskt.
Berit arbetar på DSB (danska SJ) där hon är en engagread biljettkassörska. Det finns ingenting hon inte vet om järnvägsnätet och hon älskar sitt jobb. Men så blir det dags för omstruktureringar, och HR-chefen placerar Berit i en pressbyrå-kiosk, dit biljetthanteringen har outsourcats. Men Berit förmår inte lära sig göra en fransk hot-dog tillräckligt fort. Det lyckas henne heller  inte att skaffa något nytt jobb, och som extraknäck börjar hon städa hos sin åldrige granne, änklingen Svend. Hans son Lars är skeptisk, han föredrar städbolag. Berit går på jobbsökarkurs och blir allt olyckligare, och när Lars, under det att Svend är på sjukhus, avskedar Berit så rinner bägaren över.
TIL NYTTE är en historia om vårt högeffektiva samhälle, berättad med humor, värme och kärlek.
I dag lider 430.000 danskar av symptom på allvarlig stress. I Sverige dör minst 200 personer av stress, orättvisa eller höga krav på jobbet – varje år.