TROLLKARLEN FRÅN CHICAGO Pjäser

En glad musikal om Milton Friedman av Dag Thelander och Per Wickström.
Som rådgivare åt bland andra Ronald Reagan och Augusto Pinochet kom den nyliberale ekonomen Milton Friedman att skriva in sig i 1900-talets politiska historia. I musikalen Trollkarlen från Chicago följer vi honom från den fattiga uppväxten i New Jersey på tjugotalet fram till hans död i San Francisco 2007. Välkomna på en nostalgisk resa till en enklare tid och en kärleksförklaring till det förra seklets mest optimistiske tänkare.
Det här är en lika underhållande som upplysande kärleksförklaring till förra seklets mest optimistiske tänkare. Trollkarlen från Chicago bjuder publiken på en lyxig helkväll med kvicka repliker, kabarédoftande sångnummer och en grundkurs i Phillips-kurvan. Allt täckt i en lättsam och försonande champagnedimma.

2020 belönades Dag Thelander och manuset till Trollkarlen från Chicago med det finlandssvenska dramatikerpriset från Boismanska fonden.

Urpremiär på Lilla teatern i Helsingfors hösten 2019.

”Dag Thelanders kvicka texter rimmar sig igenom Friedmans levnadsöde” – Leif Zern, Dagens Nyheter 12/1 2020

”Dag Thelanders sångtexter är konkurrenskraftigt humoristiska med snärtiga rim som ensemblen tonsäkert bubblar ur sig till Per Wickströms nyskrivna musik […] informativt och pedagogiskt som en illustrerad bibel för alla som inte riktigt förstått hur vi hamnade där vi är i dag” – Cecilia Djurberg, Aftonbladet 25/1 2020

”Briljant musikal får det att sjunga om Milton Friedman” – Petter Lobråten, Ålandstidningen 20/1 2020

”Dag Thelanders texter och Per Wickströms musik […] innehåller både snille och svärta” – Susanna Skogberg, Nya Åland 20/1 2020

I uruppsättningen spelades alla roller av tre skådespelare och musiken framfördes av en pianist, men rollsättning och sättning kan utökas enligt önskemål.