UTBROTT Pjäser

Språk: Svenska

Skådespelare: 5 | Roller: 2 k , 3 m

#Barn & Ungdom, #Från ca 13 år

En bekväm kväll på teatern. Två engagerade skådespelare med höga konstnärliga ambitioner har skapat en föreställning om mänskliga rättigheter och fångvård. Mötet med publiken förväntas bli lyssnande och eftertänksamt. Men plötsligt utvecklar sig en fullskalig katastrof när en smitta sprids i lokalen och situationens allvar tvingar fram akuta moraliska val.

Utbrott handlar om det yttre hotet och om skräcken att drabbas av något oförklarligt, obotligt och dödligt. Men framförallt handlar det om det som skrämmer allra mest: Monstret inom oss.

Utbrott är en svettig och gastkramande pjäs där ideal möter verklighet och etik ställs mot överlevnad. Våra mörkaste sidor tvingas här fram av yttre omständigheter som ingen har kontroll över. Dramatikern Gustav Tegby och regissören Rikard Lekander har, inspirerade av såväl klassisk 70-talsskräck som moderna pseudodokumentära rysare, skapat en karaktärsdriven berättelse förlagd i ett – åtminstone inledningsvis – igenkännbart nutida Umeå

En känsla av materiell och mental förödelse ligger i stället som en tyngd i bröstet och jag tänker att just så här kan riktigt bra teater också upplevas; insikter filtrerade genom de råaste av mänskliga känslor.” /VK

”Utbrott är på så vis utomordentligt bra underhållning. […]Som all bra skräck vänder GustavTegbys manus även perspektivet mot åskådaren. Vad skulle du ha gjort om du råkade ut för det här? Hade du agerat så humanistiskt som du önskar?
Inte alls, är det vanligaste svaret.” /Folkbladet