YLVA LÖÖF Författaren

YLVA LÖÖFSverige

Ylva Lööf debuterade som dramatiker för teater 2008 efter att tidigare ha skrivit, regisserat och producerat för tv. Hon är även verksam som skådespelerska och är utbildad på Teaterhögskolan i Stockholm, Skara skolscen samt Biskops Arnösförfattarskola.Hennes pjäser har spelats på Stockholms stadsteater, Riksteatern, Göteborgs stadsteater, Västerbottensteatern och Estrad norr.
Hon har skrivit tio pjäser och är författare till boken ”Amatörteater, rollspel och spektakel” (1981).
Under 20 år arbetade Ylva som tv-producent, reporter, redaktör och studioregissör för enmängd faktaprogram för Svt och tv 4. Program som handlade om psykopati, incest,döden, ätstörningar, missbruk, barnuppfostran, forskning och förlossningar.
Ylva har under hela sitt yrkesliv också arbetat som föreläsare. Under 14 år undervisade hon regelbundet på Karolinska institutets universitetspedagogiska kurser för blivande docenter. Hon höll också kurser i konflikthantering för forskarhandledare.
Hon gjorde rollen som Siv iOskars-nominerade ”Så som i himmelen” samt i uppföljaren ”Så ock på jorden”. Hösten 2016 är det premiär för långfilmen Lasses och Ingas grotta där Ylva gör den kvinnliga huvudrollen. Filmen handlar om Sveriges sista grottmänniskor.
Ylva skriver komedier med innehåll, värmeoch svärta. Många säger att hon skriver i en genre som inte finns.

”Sorgen och smärtan lyser genom humorn”Tina Jeppson, Barometern
”Publiken tjuter av skratt inför både det tokroliga och det filosofiska” Karin Lundström Rawden, Norran
”rapp och slagkraftig komedi” ”och en hel kartong full av varm humor”Lars Ring,SvD