HÉDI FRIED Författaren


Foto: Karl Gabor
HÉDI FRIEDSverige

Hédi Fried är författare och psykolog. Hon är engagerad i att sprida kunskap om rasism och demokrati och har föreläst mycket i skolor och internationellt.
Hon föddes 1924 i staden Sighet i dåvarande Ungern (idag Rumänien). Efter att ha suttit i koncentrations- och förintelselägret i Auschwitz och koncentrationslägret i Bergen-Belsen kom hon till Sverige med båt år 1945.
År 1998 mottog hon regeringens medalj Illis Quorum av åttonde storleken, år 2000 mottog hon Natur & Kulturs kulturpris och 2015 fick hon Raoul Wallenbergs pris.

Colombine har dramatiseringsrätten för:
HISTORIEN OM BODRI av Hédi Fried med bilder av Stina Wirsén
Historien om Bodri är baserad på Hédi Frieds egna upplevelser. Hédi hade ända sedan hon skrev Skärvor av ett liv burit på idén till en barnbok. Det första fröet till berättelsen såddes under en föreläsning där en 6-årings första reaktion var frågan: ”Hur gick det med hunden?”.
Hédi och Stina har gestaltat en berättelse som inte väjer för smärtan, de vill berätta om både grymheten och det hopp som finns i att nya generationer kan lära sig av historien och göra andra val. En berättelse om Förintelsen, tolkad på ett sätt så att barn kan ta den till sig, och med hoppet som en röd tråd genom historien.

Pjäser

Inga objekt hittades...