JÄVLA PARASITER Pjäser

Språk: Engelska, Svenska

Skådespelare: 2 | Roller: 1 k , 1 m

#Barn & Ungdom, #Från ca 16 år

Det är en pjäs om att bli berövad allt – och samtidigt balansera på en knivsegg i väntan på att få tillgång till en plats där man får stanna.
Irma är 15. Hennes mamma bara sover, i väntan på besked om de får stanna. Axel, 16, som just anlänt, vill egentligen bara vara ifred.
Jävla parasiter är en pjäs för ungdomar och vuxna om mänsklighet, fördomar, tillhörighet, vänskap, desperation och förlorat hopp. Om hur det är att anlända till en ny plats där man inte får möjlighet att landa. Om att inte bli trodd. Om att tvingas leva med minnen av förtryck och flykt.
Länderna de tvingats fly från hade äppelträd och björkar. Vad de flytt ifrån och vart de kommit får vi inte veta. Men det är inte heller viktigt. Pjäsen ställer perspektivet om flyktingskap på huvudet. Hur skulle det se ut om det var du som satt på en stol och blev utfrågad om var du kom ifrån. Och din historia inte blev betraktad som trovärdig? Och du och dins familjs motiv blev granskade om och om igen, för att man trodde att ni hittat på. Bara för att ni velat söka lyckan någon annanstans. Inte för att ni haft verkliga skäl att under dramatiska former bryta upp från hem och vänner.

JÄVLA PARASITER fick Playmarket New Play Award för bästa nya pjäs i Nya Zeeland år 2008

Sverigepremiär på länsteatern i Sundsvall, Scenkonstbolaget, den 8 mar s 2014.
Premiär i Australien  våren 2016

#fördomar #tillhörighet #mänsklighet #vänskap