RESAN (Del III av operadramat IVAN & AMORA) Pjäser

Tonsättare:
Sverige

Språk: Svenska

Skådespelare: 5 | Roller: 3 k , 2 m

#Musikteater Musikal Opera

”Resan” är del III i operaverket IVAN & AMORA
ett autofiktivt operadrama i Sverige på 2010-talet
del I: I Annan Himmel (2 tim.11 min.)
del II: Drömmar mot Toscana (1 tim. 05 min.)
del III: Resan (30 min.)

Förr i tiden skrev man fysiska kärleksbrev till varandra, människor träffades på kaféer, i lanthandeln, på dansställen. Snart kom telegrafin, följd av den analoga telefonen som kortade ner avstånden mellan två individer. I dag ser kontaktforumen annorlunda ut. Opera-trilogin ”Ivan & Amora” belyser vår tids relationer där kärleken uppstår via otaliga kontaktsidor på Internet.
Operans handling speglar ett passionerat men komplicerat kärleksdrama mellan Ivan och Amora.

Libretto: Lennart Westman med textidéer & inspiration från Christina Nilsson Öberg

9 roller fördelade på två kvinnor, två män och en flicka i tonåren (dubbleringar förekommer) sopran, alt, tenor, bas/baryton

 

RESAN – synopsis

Den sista delen i dramat inleds med att Ivan & Amora upprymda diskuterar och planerar sin resa till Toscana i Italien, kring avresedag och tid samt den speciella plats de vill bygga sin framtid tillsammans på. Ivan tänker åka några dagar i förväg för att förbereda lite.

Vad de två inte vet är att Hilvu med hälp av sitt spionprogram tagit del av allt de kommunicerat i såväl tal som skrift. Hilvu känner dock inte till det faktum att Amora i hemlighet (utanför kommunikationen med Ivan) beslutat sig för att åka ner en dag tidigare till platsen än den överenskomna. Helt enkelt för att överraska Ivan.

I syfte att förekomma Amora och hinna fullborda sina ondskefulla planer beslutar sig även Hilvu att resa ner en dag tidigare, vilket innebär att varken Amora eller Hilvu de facto känner till var och ens planer om att resa en dag tidigare än det som Ivan känner till. Varken Ivan eller Amora vet naturligtvis någonting om att Hilvu överhuvudtaget ska komma ner till Italien. De två senare kommer alltså i realiteten att anlända samma dag, dock med olika ankomstider.

När Hilvu plötsligt oväntat uppenbarar sig framför Ivan där han går och väntar på Amora och på den toscanska platsen påtar i den jord han tillsammans med Amora ska odla lavendel på chockas han, och inte minst när han ser att Hilvu vill förpassa honom själv för evigt ner i jorden med förhoppningen att Amora dagen därpå aldrig någonsin ska förlåta honom för hans svek mot henne, dvs. att han överhuvudtaget inte befann sig på deras plats som de kommit överrens om och längtat till.

Men, precis när Hilvu närmar sig Ivan för att döda honom med den kniv hon tagit upp ur sin väska, så uppenbarar sig plötsligt Amora. I det skedet är förvirringen och förvecklingen total bland alla tre. Ingen förstår någonting vad som händer. Hur kan Hilvu befinna sig där denna dag? Hur kan Amora befinna sig där denna dag? Och varför i hela fridens namn har Hilvu en hotfull kniv i handen? Allt snurrar i Amoras hjärna, i Ivans hjärna och i Hilvus. I det skedet finner Hilvu ingen annan utväg än att sticka kniven i sin egen kropp.

Döendes ber hon dem att ta hennes kropp till Sverige och stödja hbtq-rörelsen. De har de ofta svårt.

Ivan & Amora håller varandra hårt och försöker bara förstå hur det kunde ha blivit på detta vis och hur Amora kunnat vara så blind för Hilvus känslor för henne.