PETER HANDKE Författaren


PETER HANDKETyskland

Peter Handke, född 6 december 1942 i Altenmarkt, Griffen, Kärnten, Österrike, är sedan många år bosatt i Paris.

Handke studerade juridik i Graz. Han har skrivit romaner, teaterpjäser, radiopjäser, dikter, essäer och filmmanus. Han var bland annat en av författarna bakom filmen Himmel över Berlin (1987), tillsammans med Richard Reitinger och Wim Wenders, den senare också filmens regissör. Handke regisserade själv filmatiseringen av Den vänsterhänta kvinnan 1978.

Handke var medlem av Gruppe 47. Han satt även med i juryn för Petrarca-Preis från det att prisets instiftande 1975 och fram till dess sista utdelningsår 2014.

Peter Handke tilldelas 2019 års Nobelpris i litteratur.

År 1996 startade en våldsam kontrovers kring Handkes reseskildring Eine winterliche Reise zu den Flüssen Donau, Save, Morawa und Drina oder Gerechtigkeit für Serbien, där han skildrar Serbien som ett offer i de jugoslaviska krigen. Kritiker har anklagat honom för att ha förminskat serbiska krigsbrott, medan Handke själv menar att han helt enkelt har fört ett sofistikerat resonemang kring händelserna i Jugoslavien i motsats till den förenklade bild som etablerad västerländsk media målat upp. I mars 2004 undertecknade Handke ett konstnärsupprop, skrivet av den kanadensiske författaren Robert Dickson, till försvar för Slobodan Milošević. Till undertecknarna hörde även den senare nobelprisbelönade Harold Pinter. Samma år besökte han Milošević i häktet i Haag och inbjöds av försvaret att vittna till dennes fördel, vilket Handke dock avstod från att göra. Däremot höll han tal på Miloševićs begravning den 18 mars 2006, inför tiotusentals sörjande serber, vilket ledde till en ny kritikerstorm i tysk media.

När Handke år 2006 nominerades till Heinrich Heine-priset på 50 000 euro grep medlemmar i Düsseldorfs stadsförsamling in och deklarerade att de skulle förhindra att Handke fick priset, på grund av hans politiska åsikter. Då samlade en grupp skådespelare in motsvarande belopp för att istället tilldela Handke ett ”alternativt” Heinrich Heine-pris. Handke undanbad sig emellertid pengarna och bad att de istället skulle skänkas till serbiska byar i Kosovo, vilket också skedde i februari 2007. I januari 2008 proklamerade Handke att han, om han vore serb, skulle ha röstat på Tomislav Nikolić, den serbiske nationalisten och dåvarande ordföranden för Serbiska radikala partiet som valdes till president 2012.

2014 mottog Peter Handke det prestigefyllda Internationella Ibsenpriset. Valet orsakade protester. Kritikerna menar att det är fel att ge priset till Handke i en tid när extremismen sprider sig över Europa. Juryns val gav upphov till en intensiv debatt i Norge. Efter prisutdelningen meddelade Handke att han inte tänkte avsäga sig priset. Däremot ville han inte ha pengarna. I stället skänkte han en del av prissumman till välgörenhet i Kosovo, för att bygga en simbassäng för barn. Resten av pengarna ska återgå till norska staten.